Er is een hoop te vertellen over wat er de afgelopen weken aan werk is verzet. 

Er zijn nu ongeveer 91 Oekraïense gasten in het hotel en bij gastgezinnen in Abcoude. Alle hulp die de gasten wordt geboden moet als doel hebben hen zo snel mogelijk zelfstandig en autonoom te laten zijn binnen onze gemeenschap.

De gemeente heeft voor bijna iedereen een BSN-nummer geregeld en heeft leefgeld uitgekeerd. Er worden bankrekeningen aangevraagd, mensen worden aan werk geholpen en veel kinderen gaan naar school. 

De gasten zijn geholpen om hun weg te vinden naar zwemles en deelname aan sport- of cultuuractiviteiten. En de eerste kinderverjaardagen zijn gevierd, kinderen krijgen een prachtige taart en een klein cadeautje. 

Ook wordt er gekeken, samen met de gasten en kerken, waar het voor de Oekraïners zo belangrijke Paasfeest kan worden gevierd. Zij vieren Pasen een week later dan wij dat in Nederland doen.

Er is keihard gewerkt om de weggeefwinkel te verhuizen naar ‘het oude reisbureau’. Complimenten voor alle vrijwilligers die dit zo prachtig hebben ingericht. En nogmaals: er zijn voldoende spullen, het inleveren van kleding is niet meer nodig.

Eind april staat er een voorlichting over trauma op het programma voor o.a. alle buddy’s, gastgezinnen en coördinatoren. Hoe het te herkennen, hoe ermee om te gaan.

We kunnen als dorp trots zijn op de inzet van alle vrijwilligers, ondernemers en hulptroepen. Er worden mensen gehaald en gebracht, spullen verzameld, activiteiten georganiseerd en alles wordt met elkaar in no time geregeld. Het is hartverwarmend, laten we dit samen zo blijven doen!