In maart 2022 kwam er naar aanleiding van de opvang van Oekraïense vluchtelingen in het dorp, binnen een weekend een enorme hulpactie opgang. Voor het einde van de 1e dag lag de halve dorpskerk vol met spullen, kleren, speelgoed, alles wat nodig en gevraagd was en nog veel meer. De spullen werden opgeslagen en er ontstond een weggeefwinkel in Hotel Abcoude. Als snel werd deze verplaatst naar de mooie beschikbaar gestelde winkel aan het Kerkplein, waar deze tot begin oktober een bijzondere plek vervulde voor velen. Nu gaat de winkel verhuizen naar een nieuwe locatie op de Hoogstraat 14. Tijd om even terug te kijken naar de bijzondere momenten op het Kerkplein, want wist je dat…

– De winkel gerund wordt door tientallen vrijwilligers geholpen door Oekraïense gasten.

– Een aantal middelbare scholieren er een maatschappelijke stage van een paar dagen hebben gelopen.

– De burgemeester op bezoek is geweest.

– Er gasten soms even komen helpen of kinderen komen spelen of tekenen.

– De winkel gemiddeld 20 bezoekers per dag krijgt.

– De winkel mensen verwelkomt die gevlucht zijn uit eigen land maar ook inwoners die minder bedeeld zijn.

– Dat winkeliers uit het dorp regelmatig voorraden schenken van bijvoorbeeld sanitaire producten.

– De etalage regelmatig prachtig wordt ingericht.

– Alle gasten met een grote glimlach naar buiten gaan.