Als je op maandag-, vrijdag- of zaterdagochtend het voormalige Gall & Gall pand aan de Hoogstraat in Abcoude binnenloopt, kom je in een bijzondere wereld terecht. Bijzonder in vele opzichten. Het pand doet momenteel dienst als weggeefwinkel. De winkel is voor inwoners van onze gemeente die naar Nederland moesten vluchten omdat zij getroffen werden door de gevolgen van oorlog of ander onheil in hun vaderland. Maar ook inwoners met een kleine beurs die onvoldoende geld overhouden om kleding, speelgoed of andere soms zeer noodzakelijke spullen voor hun gezin te kopen, zijn welkom in de winkel.

Wat de winkel zo bijzonder maakt is de samenkomst van ellende, liefde, hoop, verdriet en vooral het vermogen van de inwoners van ons leuke dorp om het ‘met’ elkaar en ‘voor’ elkaar te willen regelen. En dat is wat je aantreft en vooral voelt op de momenten dat de winkel geopend is. De dames die de winkel in maart 2022 oprichtten zijn nog altijd met even zoveel enthousiasme en toewijding actief in het samenbrengen van vraag en aanbod. Buiten de openingsuren van de winkel draait een appgroep op volle toeren om inzichtelijk te maken welke specifieke wensen de bezoekers van de winkel hebben doorgegeven. Kinderbedjes, koffers (die dienen als kledingkast), sportoutfits, schoenen maat 43, naaimachine, baby badje, rompertjes, breinaalden en wol; je kunt het zo gek niet bedenken of er wordt naar gezocht. En praktisch altijd gevonden. En praktisch altijd binnen een halve dag. Want wat heeft dit dorp zich van een mooie kant laten zien. Ondernemers die het bestaan van de weggeefwinkel mogelijk maken, bewoners die de benodigde spullen uit hun schuur of zolder toveren, maar vaak ook gewoon aanschaffen voor de weggeefwinkel. Hockey elftallen die geld ingezameld hebben voor kledingrekken, andere vrijwilligersorganisaties die hun inboedel hebben uitgeleend en de vele bewoners die geheel belangeloos auto’s vol kleding, speelgoed en andere nuttige spullen doneerden. Het is hartverwarmend.

En als je dan toevallig in de winkel bent op het moment dat het zo gewenste item aan de juiste persoon gegeven kan worden, begrijp je waarom er onverminderd doorgegaan moet worden met dit prachtige initiatief. De dankbaarheid is zo groot. En de behoefte ook. Want nog iedere week komen er nieuwe mensen naar Abcoude, vaak compleet uit het veld geslagen en in grote onzekerheid over het welzijn van hun dierbaren. Soms hoogzwanger en volkomen in onwetendheid hoe ze, alleen en ver van huis, hun kindje gezond op de wereld gaan zetten en een veilig thuis gaan bieden. Voor deze bijzondere gevallen wordt door de dames van de weggeefwinkel een speciaal project gestart en snel gezorgd dat ze goed begeleid en voorzien van alle noodzakelijke spullen moeder kunnen worden. Ze komen met weinig en met elkaar wordt er geprobeerd om beetje bij beetje een ‘ander’ bestaan op te bouwen. En dat dit niet alleen met spullen te realiseren is wordt steeds duidelijker. Want naast spullen hebben deze mensen het ook nodig om op gezette tijden even iets anders te kunnen doen dan met hun gezin hele dagen op een hotelkamer door te brengen. Even weg, even kletsen met andere mensen, proberen hun Nederlands te verbeteren, hun heimwee te vergeten, voelen dat ze welkom zijn, kindertjes die met elkaar of samen met een van de dames van de weggeefwinkel een spelletje doen of een puzzeltje maken, samen keihard lachen om taalbarrières en ontdekken dat een glimlach soms zoveel meer zegt dan woorden kunnen. Of gewoon even dikke tranen, want dat mag ook.

De reden om de weggeefwinkel op te richten is geen fraaie, maar wat gebeuren daar desalniettemin mooie dingen.