Financiën

Direct nadat de eerste Oekraïense gasten in Abcoude arriveerden is er in Abcoude een geldinzamelingsactie op touw gezet: https://www.gofundme.com/f/bijdrage-oekrainers-abcoude

Dit geld wordt ingezameld om de gasten een aanvulling te geven op de bijdrage van de overheid. Onder meer voor eerste levensbehoeften als eten, drinken, spullen en ondersteuning. Samen kunnen we deze mensen zo helpen in Abcoude op adem te komen en hen ondersteunen in de moeilijke tijd die voor hen ligt. Ook de komende tijd is doneren nog mogelijk via bovengenoemde site.

Inmiddels is er een comité van vrijwilligers die gezamenlijk de beslissingen nemen waar het geld aan wordt uitgegeven. Vanzelfsprekend gevolgd door een regelmatige controle.

De meeste zaken die nodig zijn om de Oekraïense gasten te helpen, zijn ingezameld door inwoners uit Abcoude en Baambrugge en ondernemers.

Er is ongelofelijk veel kleding en speelgoed ingezameld, meer dan nodig is. Hiermee is de weggeefwinkel opgericht. Deze zal de komende maanden nog geopend zijn voor onze gasten. De spullen die overblijven zullen worden gedoneerd aan Voedselbank De Ronde Venen.

Ook de ondernemers van Abcoude zetten hun schouders eronder. Zo zijn er verschillende restaurants die voor de gasten koken. De gasten mogen naar de kapper. Er zijn bedrijven die computers beschikbaar stellen, wasmachines en drogers zijn geïnstalleerd, er worden banen aangeboden, bankrekeningen geregeld en ruimtes ter beschikking gesteld.

De gemeente is, voor de landelijke politiek uit, overgegaan tot het uitkeren van de leefgeldbijdrage aan zowel de gasten in Hotel Abcoude als die bij de gastgezinnen. De eigenaren van Hotel Abcoude hebben het hotel opengesteld voor de opvang en zijn inmiddels een officiële opvanglocatie geworden. Hiermee krijgen ze van de gemeente een bijdrage voor het verstrekken van o.a. de maaltijden.

De meeste zaken worden via ‘sponsoring’ opgelost. Urgente zaken die daarna nog openstaan worden uit het budget van de inzamelingsactie betaald, zoals dringende medicatie, maar ook een kleine bijdrage die het mogelijk maakt dat de jarige kinderen kunnen uitdelen en een klein cadeautje krijgen op hun verjaardag. Ook krijgen alle gasten een extra toelage om een grotere uitgave te kunnen doen, zoals het kopen van nieuwe schoenen.

Om de paar weken zullen we kijken waaraan behoefte is en via deze website geïnteresseerden op de hoogte houden.

Mocht je nog vragen hebben over het bovenstaande, stuur dan een mail naar info@abcoudevooroekraine.nl