Onderwijs

Voor alle kinderen in de basisschoolleeftijd is een onderwijsplek gevonden op een school in Abcoude. In overleg zijn zoveel mogelijk kinderen van dezelfde leeftijd bij elkaar in de klas geplaatst. Vervolgens zijn de kinderen onderverdeeld over de basisscholen. Dit zal voor hen behoorlijk spannend zijn geweest, maar we hebben gehoord dat het best goed gaat met behulp van vertaal-apps en dankzij de inzet van kinderen en leerkrachten.

Ook wordt er gewerkt aan het vinden van een geschikte plek in de regio Utrecht voor de kinderen in de middelbareschoolleeftijd. Hoewel de verschillen tussen deze tieners groot zijn en de wensen zeer uiteenlopend, zullen de meeste hun school voortzetten op de ISK Ithaka Utrecht. Meer informatie kun je vinden via de volgende link: Welkom bij Ithaka ISK | Utrecht (ithaka-isk.nl)

Kinderen die ouder zijn dan 12 jaar mogen zich inschrijven bij ISK Ithaka Utrecht. Een organisatie met veel ervaring en passie voor nieuwkomers. Bij Ithaka zullen de kinderen warm ontvangen worden, zodat ze in een veilige sociale setting kunnen wennen aan hun nieuwe omgeving. De tieners hebben allemaal verschillende wensen en tot de zomervakantie zal Ithaka maatwerk verrichten zodat iedereen een passende plek krijgt. Er wordt zoveel mogelijk in het Oekraïens en Engels lesgegeven. Op dit moment is Ithaka druk bezig met het werven van personeel. Het team van Ithaka Utrecht hoopt zo snel mogelijk alle ingeschreven tieners (en ouders) te kunnen ontvangen.

Om in te schrijven kun je via deze link meer informatie krijgen Aanmelden – Ithaka (ithaka-isk.nl)

ISK Amsterdam is uiteraard ook een optie maar daar worden tieners opgevangen uit de regio Amsterdam. De focus van het onderwijs is vooral gericht op het leren van de Nederlandse taal. Dit kan overigens door de komst van Oekraïense leerlingen veranderen. Indien hier interesse voor is kun je meer informatie vinden via de volgende link: Onderwijs – Montessori Lyceum Oostpoort.

Informatie over de verschillen tussen het Oekraïense onderwijssysteem en het Nederlandse systeem kun je bekijken via deze link: Education system Ukraine (lowan.nl)